onsdag 10 december 2008

Blogginlägg D: För senaste nytt - glöm journalistiken?

De nya medierna tar en allt större plats i både samhälle som i medievärlden. Facebook eller Lunarstorm är bara två av alla de virtuella mötesplatser där vem som helst kan göra sin röst hörd. Bloggar växer fram som svampar ur marken en höstdag och var och en har en blogg. En blogg kan vara en personlig dagbok men den kan vara en plats att skapa opinion. Att politiker har en blogg är inget vi höjer på ögonbrynen för, snarare tvärtom, om de inte bloggar. Bloggkulturen har spritt sig genom hela samhället, och det är även konstaterat att man kan bli sjuk av bloggandet. Bloggare lägger ner hela sitt liv på bloggen och går in i väggen som Blondinbella som nyligen valde att stänga sin blogg för en stund eftersom att hon inte hann eller orkade med. På kanal5s hemsida finns modebloggaren Elin Kling, och den relativt nya bloggerskan Linda Rosing. Man kan alltså försörja sig på att blogga.

Alla dessa nya kanaler skapar ett nytt utrymme för åsikter, nyhetsrapportering och marknadsföring. Det finns de som menar att journalistiken, men kanske främst journalister, står öga mota öga mot sitt största hot någonsin. Som jag skrev i mitt senaste blogginlägg: Medievärlden växer och lättillgänglig information matas ut i hushållen. Genom internet finns en ny arena där vem som helst, kan skriva vad de vill. Alltid är det någon som tror på vad någon säger. Den tid så massan fick sin samhällsinformation enbart via pressen är förbi. Samhället har utvecklats och vi lever under ett ständigt brus av olika synsätt, vinklingar och perspektiv på verkligheten. Det finns ingen fungerande ”sanningspolis” på internet och ordet är fritt. Kanske är internet något av det bästa som hänt demokratin?

Internets och IT s snabba framfart i samhället har skapat nya banor och nya sätt att se på information och nyheter. Bloggen ”bitform” skriver att det inte är de stora bloggare som journalisterna huvudsakligen ska vända sig till, utan han menar att det är de vanliga bloggarna där man kan hitta vad som sägs ”av den lilla människan”. Han menar också att det inte längre finns något alternativ och inte heller längre någon anledning för journalisten att inte längre veta vad ”vanligt folk” pratar om. Och detta på grund av att det finns allt fler platser och rum att ta reda på vad massan tycker. De sociala medierna har blivit allt viktigare i samhället, och därför borde den vara allt vikigare i journalistikens öga.

Så här skriver Martin Jönsson som bloggar om reklam och medier på Svenska dagbladet:
”Journalistiken i sig behöver inte förnyas. Den behöver bara förbättras. Bli noggrannare och kunnigare. Mer angelägen. Engagera mer. Och här är tekniken - och nätets och mobilens nya möjligheter till nischning, snabbhet, visuellt berättande och interaktivitet - naturligtvis en enorm möjlighet”.
Han menar att journalistkåren håller sig alltför konservativ mot den nya, parallella medievärlden. Och att det är journalisternas sak att hänga med i utvecklingen, inte att ställa sig mot den. Bloggaren Newsmill drar det hela lite längre och hävdar att årets viktigaste journalistik inte alls bedrevs av journalister, utan av bloggare. Grunden till det hela är FRA debatten som startades av gedigna bloggare.

Men det verklar hända något på fronten. Jag läste på aftonbaldet.se och fann en artiken om att Aftonbladet ör Bloggportalen instiftar Stora Bloggpriset.
– Bloggandet har blivit en folkrörelse som ger enskilda människor ökad makt att påverka sin omvärld. Bloggandet har blivit en av de viktigaste vägarna till inflytande och fördjupad demokrati. Genom Stora Bloggpriset vill vi på Aftonbladet främja goda bloggprestationer, säger Kalle Jungkvist (chefredaktör på aftonladet. se). http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3969483.ab

Jag tror på en blandning av nya sociala medier och kvalitetssäker journalistik för att skapa en bra balans. Det är viktigt att journalistkåren och de så kallade gammelmedierna hänger med i vad som sägs i bloggossfären och andra sociala medier. Mediers uppgift är att veta vad som sker i samhället och som det ser ut nu är internet, med alla olika offentliga platser, viktigt. Genom globaliseringen och den ständigt krympande värld som det innebär kan man inte längre blunda för nya kanaler och verktyg. Att inte ta tillvara på de resurser som finns vore oklokt. En mobilkamera på plats är så mycket mer värt än en systemkamaera på fel ställe. Nyheter skapas kontinuerligt och vi lever i en uppdaterad tid. Men samtidigt tror jag att det behövs en gate keeper, någon som kan sålla och granska. Trots att det finns resurser så måste det också finnas kunskap för att inte riskera objektiviteten.

För senaste nytt - räkna inte ut journalistiken.