fredag 9 januari 2009

BlogginläggE: The elements of journalism

Med ett uppdrag som samhällsinformatörer besitter journalister en stor makt. Men den snabba medieutveckling som skett under de senaste åren är inte längre journalistens roll lika självklar. Även den rollen har ändrats, men är den på väg åt rätt håll?

Kovach och Rosenstiel skriver att en grundläggande princip som kännetecknar bra journalistik är dess skyldighet till sanning, och som vanligt frågar jag mig - vad är sanning, och vems sanning? Med sanning menar de att man som journalist ska kunna presentera fakta på rätt sätt. Att kunna berätta en historia, vad som har hänt och varför. Det som måste upp till ytan för att skapa en bild av verkligheten för allmänheten.

Kovach och Rosenstiel skriver ju också att journalistens lojalitet skall ligga hos medborgaren. Att man som läsare ska kunna veta att en filmrecension eller att betygsättningen på restaurangen är sanningsenliga och inte påverkas av någonting annat. Men enligt Gunnar Nygren, journalist och författare av boken ”Yrke på glid”, har journalisternas prioritering förändras som ett led i utvecklingen på mediemarknaden. Det man i många fall riskerar, enligt Gunnar Nygren, är att fokusera på var annonsörerna finns. Han menar att det alltid funnits en balans mellan chefsredaktören och VD men att det i dagsläget läggs mer fokus på det ekonomiska. Han menar inte att journalistiken behöver bli sämre men att den riskerar att bli tunnare. En tredjedel av dagens journalister har inte fast anställning och arbetar på så vis med svag ställning gent emot sin uppdragsgivare. Men journalistiken bör vara högre än att bara dra in pengar, och journalister ska vara oberoende granskande och sätta sanningen främst. Han menar också att det är viktigt att diskutera grunder i journalistiken, vad kan de kan göra och inte, etiska gränser och så vidare. De gamla idealen kanske ska återupplivas, menar Gunnar.

Den brittiske journalisten Nick Davies har också skrivit en bok i ämnet, det han frågar sig är vad som gått fel i yrkets utveckling, hur det kom sig att media länge var tredje parten i påståendet om att det skulle finnas massförstörelsevapnen i Irak, men som inte fanns och la ut fel information både innan och efter intåget av Irak. Vad de båda menar är att det är de stora mediekoncernerna som förstör dagens journalism. Att utvecklingen lett till att kommersialismen fått en större del i företagen och pengarna tar en allt större del från det egentliga journalistiska uppdraget.

Och kanske är det så, att journalister bli mer och mer som lobbyister utan tydliga uppdragsgivare. Att globaliseringen lett till att kapitalismen tagit överhanden inom journalistiken och att ägarnas intressen kommer i första hand. Kommersialismen gör annonsörerna till starka aktörer i media och att journalistikens huvuduppgifter som att förse medborgarna med sanningsenlig journalistik kanske kommer i andra hand. Den tekniska utvecklingen med tidningar via webben men en ständigt pågående deadline medför att det inte finns tid att dubbelkolla källor, är också en faktor som bidrar till en förändring i sättet att se på nyheter och konkurrensen på mediemarknaden. Och kanske är det så att vi som mediekonsumenter måste hålla ögon och öron öppna och granska de nyheter vi blir serverade, kanske är det upp till oss? Men är det så det ska vara i ett demokratisk samhälle? I så fall är inte utvecklingen på väg åt rätt håll

4 kommentarer:

Phia sa...

Ja, det där med sanning är en svår fråga. Som du säger "vad är sanning - och vems sanning?". Det som är sant för mig behöver ju inte vara det för dig och journalister är ju faktiskt bara människor som du och jag. Det är ett stort ansvar att försöka hålla sig neutral. Vi präglas ju faktiskt alla av våra åsikter i det vi gör.
Att journalister får allt mindre tid att kolla fakta när nyheter ska publiceras så snart de sker är ett problem. Vad ska prioriteras? Sanningshalten eller läsarsiffrorna? Det är en svår balansgång i dag när allt ska gå så snabbt. Läsarna sviker om nyheterna dröjer för länge. Men hur är det om nyheterna istället innehåller upprepade felaktigheter? Jag tror att det är farligt att dra in på faktagranskningen. Det är lätt att mista trovärdigheten men desto svårare att bygga upp den igen.
Phia

Mia Ohlsson sa...

Annika,
Noam Chomsky, mediekritiker och forskare, har sagt att propagandan är för demokratier vad batongerna är för diktaturer.
Med det menar han att i diktaturer förutsätter inte människor att det som medierna rapporterar ska vara sant. De har därför blivit skolade i att "läsa mellan raderna", att vara kritiska, tänka själva och försöka hitta alternativa källor.
I demokratier är vi istället så invaggade i (enlilgt Chomsky) falsk trygghet att vi inte kan föreställa oss att någon skulle ljuga. Vi tror på samhället och medierna och är inte särskilt duktiga på att genomskåda dumheter och förvrängda budskap.
Jag kom att tänka på Chomsky när jag läste avslutningen på ditt inlägg, om att vi kanske måste bli mer mediekritiska. För där tror jag att du har rätt. Inte så att vi alltid ska förutsätta att någon vill oss illa, men en stor portion samhälls- och mediemedvetenhet sitter inte illa när vi ska tolka och sortera alla budskap som når oss.
/Mia

Albert sa...

Ja. Vems är sanningen? Hur vet jag som läsare vilka preferenser den skrivande journalisten har?
Det känns oerhört viktigt att en text läses av mer än en person innan den publiceras så det ej bara speglar en persons åsikt.
Tempot inom journalistiken är en annan. En nyhet publiceras på några minuter och det bloggas "live".
Tidningar kollar in varandras sajter och knycker nyheter från varandra. Bra nyheter med många klick ger bra annonsintäckter.

För ungefär ett år sedan publicerade den lilla lokaltidningen "Norra Skåne" den extrema nyheten att Casto var död. Ingen annan tidning publicerade nyheten, men däremot blev det en världsnyhet som citerades. Ingen tidning vågade publicera nyheten utan att hänvisa till att det var den lilla tidningen som påstod detta.

Citat ur Expressen:
(http://www.expressen.se/nyheter/1.812132/skansk-lokaltidning-castro-dod)
Norra Skånes ansvarige utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk:
– Vi har bedömt uppgifterna som trovärdiga. Men de är ju obekräftade. Jag kan inte gå in närmre på varför vi anser uppgifterna trovärdiga utan att avslöja källan.
- Men det är inte vi som påstår att han är död, vi säger att det finns uppgifter om det.

Här är ju ett gott exepmel på hur övriga tidnigar faktiskt tog ett journalistiskt ansvar genom att ifrågasätta nyheten och kolla mot andra källor. De tog inte till sig nyheten som en säker händelse; men passade samtidigt på att sälja lösnummer genom att skriva "Castro död" inom citattecken.

e sa...

I en värld där media mer och mer styrs av vinstintressen, kanske är det bra om då sociala medier tillåts visa en annan del? (Har suttit och följt kriget i Gaza, krigsbrotten, allt på internet...ingenting lika omfattande i media...men just nu har jag ingen dagstidning så...). Allt du nämner är tänkvärt, hur ska egentligen journalister ställa sig till dagens mediasamhälle?